Overnamegolf in intermediairland

Vijf grote intermediaire overnames in amper vijf weken tijd. Het roept de vraag op wat de reden is voor de plotselinge koopwoede onder advies- en volmachtbedrijven. Het antwoord schuilt volgens bedrijfsadviseur Jurjen Oosterbaan en makelaar Cisco Barão in de behoefte aan meer schaalgrootte om te kunnen reageren op actuele uitdagingen.

Vanmorgen maakte de Rotterdamse assurantiemakelaar Concordia de Keizer bekend haar branchegenoot Finance & Insurance te hebben overgenomen. Daarmee was het binnen een week de vierde grote overname in intermediairland. Gisteren werd bekend dat Veldsink Groep Driekleur Verzekeringen heeft overgenomen, een dag nadat Diks Verzekeringen in handen kwam van volmachtreus Voogd & Voogd. In de laatste twee gevallen gaat het om overnames door bedrijven die al in de top 10 van de am: top 100 van grootste intermediaire bedrijven prijkten.

Ook op bescheidener schaal

Precies een week geleden maakte BeneVia Heinenoord bekend branchegenoot Van Santen over te nemen en daarmee te gaan behoren tot de top 25. De aftrap van de overnamegolf was begin juni toen Nemassdeboer uit Volendam provinciegenoot De Jong overnam, om daarmee -met een gezamenlijke omzet van ca. € 10 miljoen- de top 40 te naderen. In de tussentijd waren er ook op bescheidener schaal overnames.

Sterkte concentratiegolf

Volgens bedrijfsadviseur Jurjen Oosterbaan Martinius van Bureau DFO is er op dit moment daadwerkelijk sprake van een sterke concentratiegolf. Deze is volgens hem deels psychologisch en deels rationeel ingegeven. “Psychologisch in de zin dat anderen het ook doen, dus wij moeten ook wat doen anders zijn we te laat of worden we zelf kwetsbaar”, aldus Oosterbaan. “Rationeel omdat bijna alle recente grote overnames zijn gedaan door volmachtkantoren. Al deze kantoren denken winst te behalen door meer tekencommissie te genereren zonder dat kosten sterk oplopen.”

Druk op tekencommissie

Daar is volgens Oosterbaan wel een risico aan verbonden. “Ik denk dat er druk is en blijft op tekencommissie. Ook DNB is scherp waar het gaat om volmacht. Veel van de overnames worden gedaan vanuit de gedachte dat volmacht blijft zoals het nu is. Dat is een aanname die risicovol is. Kan goed uitpakken of heel erg verkeerd. Daarnaast is het maar de vraag of de steeds grotere organisaties ook de sympathie van de klant kunnen behouden.”

Gezond tegenwicht

Volgens Cisco Barão, makelaar in assurantieportefeuilles, is het deels toeval dat er nu zoveel overnames zijn. “Dit soort overnames lopen vaak langere tijd voordat ze tot resultaat leiden”, aldus Barão. Hij ziet de overnames als een verdedigingsmechanisme tegenover de aanbieders. “Schaalgrootte is het enige wapen waarmee het grotere intermediair in Nederland de  onwillige verzekeraars binnen het verbond – die zonder veel succes grip willen krijgen op de distributie – van zich af kan houden daar waar het teruggang in provisie en capaciteit betreft, maar ook qua schadesturing, data eigendom en ICT ontwikkeling. Door groter te worden dan sommige verzekeraars vormen zij op deze wijze een gezond tegenwicht en nemen zij hun toekomst in eigen hand.”

Voldoende liquiditeit

Hij vervolgt: “Dat dit juist nu gebeurt komt doordat de economie aantrekt, de rente laag is en grotere partijen voldoende liquide zijn of toegang hebben tot liquiditeit. Mijn voorspelling in het Verzekeringsblad midden jaren 2000 dat er uiteindelijk in 2025 maar 2.500 tussenpersonen actief zullen zijn, zou in dit tempo wel eens met een paar jaar kunnen worden vervroegd.”

Verantwoording: dit artikel is overgenomen van AMWEB

Geplaatst in Nieuwtjes over de markt en getagd met , , , , .

2 reacties

  1. Precies hetgeen ik 4 juli al beweerde: het is een kwestie van overnemen of overgenomen worden. Kleine advieskantoren hebben op termijn geen bestaansrecht meer. Dus keuzes maken is belangrijker dan ooit.

  2. Wat is ‘een klein advieskantoor’ en hoe lang is ‘op termijn’?? Hoewel het kort door de bocht klinkt wil ik opmerken dat dit soort quotes nergens op slaan. Gelukkig zijn er meer keuzes dan overnemen of overgenomen worden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *