Maak als adviseur een statement!

De Commissie Financiële Dienstverlening (CFD) roept intermediairs op om op elke factuur een opslag te rekenen voor AFM-toezichtkosten. Adviesprijs volgens Edwin Herdink is € 25. De CFD-voorzitter hoopt hiermee aan de politiek duidelijk te maken dat niet onbeperkt kan worden doorgegaan met het laten oplopen van de toezichtkosten. Herdink raadt adviseurs aan om als toelichting op de nieuwe post op de factuur een standaard uitleg op te nemen. “Door de steeds maar stijgende kosten van het AFM-toezicht zijn wij genoodzaakt deze extra opslag bij u in rekening te brengen”, zou die moeten luiden.

Kostenstijging 7,5%

De begroting van de toezichtkosten van AFM nadert de € 100 miljoen. Deze week werd bekend dat adviseurs en bemiddelaars hun bijdrage met 7,5% zien toenemen. CFD heeft berekend dat een opslag van € 25 euro per factuur een redelijke dekking van de kosten moet opleveren. “Maar dat is natuurlijk voor elk kantoor vrij om te bepalen”, aldus Herdink. Ook voor abonnementen stelt hij een opslag voor op de factuur.

Grenzen overschreden

CFD maakt zich boos over de toenemende kosten van de AFM. “In nog geen tien jaar tijd is het aantal advieskantoren gehalveerd. Het aantal financiële adviezen is naar schatting nog geen 30% meer van wat het was voor het provisieverbod. Maar in diezelfde periode zijn de jaarlijkse AFM-kosten met zo’n € 30 miljoen toegenomen”, schrijft Herdink.

De maat is vol, betoogt hij. Het pleidooi van de belangenorganisatie voor een andere toerekening van de kosten en prikkels om de AFM-uitgaven te verlagen, heeft afgelopen jaren geen gehoor gevonden bij de politiek. “We moeten andere wegen vinden om duidelijk te maken dat alle grenzen zijn overschreden”, aldus de CFD-voorzitter.

Verantwoording: artikel overgenomen van AMWEB

Geplaatst in Nieuwtjes over de markt en getagd met , , , , .

2 reacties

  1. Helemaal mee eens en ik ga dit zeker doorbelasten aan mijn klanten. Ik laat niet langer met me sollen door politiek en toezichthouders. Ons vak moet tenslotte wel leuk en lonend blijven.

  2. Leuk bedacht, maar de toezichthouder (AFM) kennende zal die er wel weer een stokje voor steken. Eerst bemoeiden ze zich met onze provisie, toen met onze declaraties en nu ongetwijfeld met het doorbelasten van onze kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *